Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

Зам.-министър Валентина Маринова подържа сокол на ръката си

soko.plovdiv.3БАЗГП участва в ХХ-то юбилейно изложение “Природа, лов, риболов” в Пловдив

Зам.-министърът на земеделието д-р Валентина Маринова откри ХХ-та изложба “Природа, лов, риболов” днес в Международния панаир Пловдив.

Българската соколарска асоциация  е традиционен гост на изложението и във всички панаирни дни предлага възможност за близка среща на посетителите с красивите пернати хищници.

Тази година асоциацията е подготвила изненада – две презентации и лекции на тема хищни птици, включени в съботната панаирна програма.

Председателят на асоциацията Павел Якимов днес изненада зам.-министър Маринова с предложението да усети върху ръката си сокол на име Синдиле (в спревод от суахили – борец за живот). За негово учудване дамата се съгласи. По-късно Якимов коментира, че за пръв път му се случва официално лице да се престраши да носи на ръката си сокол, въпреки че е предлагал неведнъж.

soko.plovdiv.2

Зам.-министър Маринова обяви, че държавните ловни и горски стопанства ще запазят приоритенто възможностите за ловен туризъм, а природните паркове, представени за изложбата показват уникалното биоразнообразие и красота на родните планини.

Преди официалните речи, Багатур изнесе впечатляващ спектакъл на битки с лъкове и с други древни оръжия на прабългарите.

Двадесетгодишния юбилей на “Природа, лов, риболов” съвпада със 130-годишнината на организираното ловно движение у нас, отчете двете кръгли годишнини Иван Петков, председател на  Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България. По този повод Съюзът е подготвил фотоизложба на исторически документи, която е представена по време на изложението в Пловдив. Петков връчи и плакет на Георги Гергов, в знак на признателност и благодарност, за дългогодишното партньорство на Панаира със Съюза.

soko.plovdiv.3

Изложбата “Природа, лов, риболов” ще продължи до неделя, 23 март.