Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

Соколарската Асоциация в НЛРС-СЛРБ

Българското Соколарство бе прието в НЛРС-СЛРБ

             

 

     Днес, 20 юни, 2013 г. Българската асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП) – Соколарската асоциация – стана част от най-голямата в България и една от най-големите на Балканите и по света Неправителствена организация – „Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България”.
     Дългоочакваното събитие се състоя в 13:30 часа в централата на НЛРС-СЛРБ, по време на среща на Управителния съвет на дружеството. Бяха поканени представители и на Соколарската асоциация. От името на Асоциацията присъстваха Председателят на БАЗГП – Павел Якимов и Зам.секретарят на Асоциацията, Румен Чавдаров.
     След единодушно гласуване Соколарската Асоциация бе приета за член на НЛРС-СЛРБ. След гласуването Председатеделят на БАЗГП, Павел Якимов сподели: „Много радостно е днешното събитие. Това, да станем част от голямото семейство на родните ловци и риболовци за мен е не само дългоочакван, емоционален момент, но и огромна чест и отговорност. Уведомих Президента и целият УС на IAF, както и голяма част от онези от делегатите на Международната Соколарска Асоциация, с които успях да се свържа, за да съобщя добрата новина. Днешното решение ни дава възможност да консолидираме силите си в работата по обучение на ловците от двете страни – новопостъпващи и тези, които са вече членове –, борбата с незаконните прояви, отстояване на ловния морал, застъпване на историческите ни ценности и нематериално културно наследство и мн.др. По примера на много сродни соколарски организации по света, ние също предприехме тази абсолютно резонна стъпка. И, слава Богу, днес това е вече факт.
     В близко време предстоят още инициативи на Соколарската Асоциация, за обединяване на сили и членове в посока към отстояване на моралните занимания и обучение на хищни птици. Ще продължим да държим такава посока и на това, новопостъпващите членове да придобиват все повече и повече знания по пътя си към усъвършенстване на древните практики. Само така необходимата приемственост става плавно и градивно. А както знаем, когато членовете имат богати знания, тогава и отговорността и морала са на много по-високо ниво.”