Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

Честит Международен ден на соколарството!

Международен ден на соколарството сокол ястреб орел орли хищни грабливи птици соколар соколар българска соколарска асоциация

Българската асоциация за запазване на грабливите птици отбеляза подобаващо Международния ден на соколарството.

16 ноември е избран за празник на соколарите по цял свят неслучайно – на този ден преди 5 години Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, признава соколарството за традиционен ловен метод и го включва в своя списък на постиженията на човечеството, достойни за съхранение и предаване на поколенията.

Тазгодишното издание на празника бе посветено на соколарството и младите хора.
По този повод Българската Соколарска Асоциация планира и проведе две активности.

Едната бе медийно участие. За целта бе избрано тематично предаване по Българското национално радио. Водещите поговориха с Павел Якимов за мястото на хищните птици в природата, за смисъла да ги щадим, както и за лова със соколи и за международния празник. Предаването се излъчваше на живо и включваше обаждания от слушатели. Разговорът се радваше на голям интерес от слушателската аудитория.

Втората активност бе представяне на соколарството пред децата. За целта представители на соколарската асоциация посетиха Първа Детска Академия за Добри Обноски и разказаха на домакините за соколарството и ползата от хищните птици. За първи път в живота си децата имаха възможност да се докоснат до жив сокол и да научат любопитни подробности от живота на пернатите обитатели на небесата. Впечатлени от срещата със северния сокол Туюк, в края на гостуването децата претвориха в рисунки наученото за соколарството.