Българската Соколарска Асоциация (БАЗГП) радее за Българското Соколарство         

Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение!

България, София-1172

Пон - Съб 09.00 - 19.00

Неделя ПОЧИВЕН ДЕН

 

 

Добре дошли в домът на Соколарството

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП).

От близо 20 години сме част от голямото международно соколарско семейство на Международната соколарска асоциация за опазване на хищните птици (IAF). В него стотици народи споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един от първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин в този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници.

Тук при нас ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята. Ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Ще имате възможност да зададете своите въпроси колкото и каквито и да са те, свързани с хищните птици. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес не са променили своят ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, подобен на часовникарството в наше време, но много по-популярен и зрелищен.

Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези, вечнооцеляващи сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели - нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж, добре дошли!

View all services
image
 
Защо хищна птица?

Изборът на хищна птица обикновено се предхожда от доста време за размисли. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде. Малко математика и желание за промяна.

Следва 
image
 
Когато сме готови със своето решение

Обикновено след като сме преценили добре, обсъдили сме всички съществуващи сценарии, взели сме предвид нуждите на хищната птица и нашите възможности, решили сме, че именно хищна птица искаме да вземем и сме готови да се посветим на ловът с такава, по естествен начин идва следващата сериозна стъпка в подготовката, нашата и на птицата. А именно, нейното настаняване. Това става доста време преди да дойде самата птица.

Read More

 

 

images
Настаняване - вид, предназначение и функции на съоръженията

Настаняването на хищната птица включва видът клетка или още както се нарича воалиера, в който птицата ще се помещава. Много често се ползва т.нар. навес, който се ползва от работните птици, докато воалиерите основно са за размножаващи се птици. Но, разбира се всичко опира до възможности.  

Read More
images
Екипировка и оборудване за птица и соколар - вид, предназначение

В живота на бъдещата соколарска птица голяма част заема както нейното настаняване, така и екипировката с която тя ще се облита, а също и екипировката на соколаря - нейният ловен партньор. Това включва най-задължителните и най-необходимите елементи, които помагат на ловният дует или трие по време на ловния излет. Една добра екипировка може да помогне по време на лова, докато една неподходяща - да го провали и дори да рискува живота на птицата. За това важна част от заниманита се обръща и на този момент от съвместните отношения.  

Read More

 

 

 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

 

Защо да изберете Българското Соколарство

Над 30-годишен опит

We have a range of water specialists who can help you along the way. Whether you want a massive fountain or just a small water feature, we can design the right solution for you.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

We have a range of ...

Licensed, Bonded, Insured

We have ...

Честни и надеждни

Honesty is the only policy and we strive to complete all projects with integrity, not just with our clients. With thousands of successful projects under our belt, we are the most trusted Falconry company in US

Разпознаваеми още от 1999-та година

We have a range of specialists who can help you along the way. Whether you want a massive BoP construction or just a small weathering yard, we can design the right solution for you.

100-ци успешни проекти и много доволни любители

We have a range of ...

1

Насаме с Българското Соколарство 

Да започнем с Вашата Соколарска идея

Landscaping Tips and News/Разкази

Соколарството в живота и бита

Соколарска приказка
Беглецът
 • Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

  Изборът на всеки желаещ соколар. Стремеж към съвършенство в опазването на природата. 
  Уникален поглед в дебрите на старите практики. Истински експерти. Неопетнена репутация. 
  Единствената водеща неправителствена соколарска организация у нас, в защита на древният лов с птици.

  Искаш да си соколар? - Връзка с нас

  Нашите нови приятели 

  Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща

  Запазете си среща с нас

  Buy on Themeforest

  120 години от създаването си чества Софийският зоопарк днес. Създаден през 1888 година с указ на княз Фердинанд I, той е първият зоопарк в България и на Балканския полуостров. Първо е разположен в парка на княжеския дворец, а първият обитател е черен лешояд (картал), който е уловен в България. Фердинанд I проявява голям интерес към сбирката от диви животни и особено към птиците. За целта е изграден специален павилион в дворцовия парк и там са пуснати колхидски фазани. През 1890 г. е построена зоологическата градина в ботаническата градина, чиято територия заема парцела между сегашните бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Руски", бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". А през 1988 г. е официалното откриване на новата зоологическа градина по повод нейния 100-годишен юбилей. От 12 април 1995 г. директор на Софийския зоопарк е д-р Иван Иванов. Днес в зоологическата градина се отглеждат 1113 екземпляра от 244 различни представители на животинския свят.

  На днешния ден децата и родители имаха възможност да се забавляват от сърце. Чудесната програма включваше много песни, танци, игри и забави.

  Два часа след началото на празника при амфитеатъра, където течеше празненството пристигна и самият кмет, г-н Бойко Борисов. Столичният градоначалник бе усмихнат и приветлив, съвсем в унисон със събитието. Девойките от танцовия състав не откъсваха очи от Льо Женерал.

  Едно присъствие обаче, впечатли най-много всички - и организатори и гости. Специално за празника на софийския зоопарк г-н Иванов издейства присъствието на част от соколарите на Българската Асоциация за Запазване на Грабливите Птици - Соколарската Асоциация. Заедно със своите птици привържениците на древния и най-екологичен вид лов, този със соколи, бяха застанали недалеч от самия г-н Борисов. Явно запознат с тяхното присъствие г-н Борисов се обърна към близко стоящия Анани Любенов с въпроса: "Вие ли сте Соколарите?" След потвърждението двамата обмениха няколко реплики. Център на техния разговор беше мишеловът на Харис - Хари - или както още го знаеха всички в Асоциацията - №3. Видимо доволен от наученото, г-н Борисов изяви желание да вземе на ръка №3. Хари, като истински представител на своя вид показа малко характер. Но под благотворното присъствие на г-н кмета и вещото влияние на Анани Любенов, птицата се успокои и застана спокойно на пъхнатата в специална ръкавица генералска ръка.

  Г-н Бойко Борисов слуша с интерес Анани Любенов

   

  Под звуците на популярните изпълнения на детската любимка Роси Кирилова и чаровната Милена, която изглеждаше особено слънчева, малките гости танцуваха и пееха в центъра на амфитеатъра. Г-н Вучков, още известен като г-н "Минута е много", представяше всеки участник, който стъпваше на подиума. С прословутия си в телевизионните среди професионализъм, г-н Вучков предварително запозна Павел Якимов, председателя на Соколарската Асоциация, с програмата и участието на соколарите в това събитие.

  В ляво: г-н Петър Вучков от "Минута е много" обяснява с вещина какво иска от соколаря Павел Якимов

  В дясно: Популярната рок-певица Милена изглеждаше още по-чаровна в леката си бременност

  След обявяване на Соколарската Асоциация пръв излезе г-н Павел Якимов, следван от своите колеги. Той представи всеки член и неговата птица на публиката, след което запозна присъстващите с някои любопитни факти от историята на Соколарството и птиците. Захласнатите хлапета се насъбраха около трибуната и не изпускаха от очи пернатите красавци. Докато Павел Якимов обясняваше, Анани Любенов вдигна ръката си, на която седеше Хари. За голяма изненада на публиката птицата скочи от ръкавицата и пъргаво кацна върху покрива над трибуната. Всички присъстващи възкликнаха от изненада. Необезпокояван Хари оглеждаше от високо. По команда, дадена от Анани Любенов птицата отлетя в посока към дърветата извън манежа. Камери, фотоапарати и множество погледи проследиха полета. Павел обясняваше за особеностите на всяка една птица, а децата под него с любопитство следяха думите му. За обективите, обаче, остана скрит момента, когато Хари по погрешка скочи в едно обитавано от свраки гнездо. Не след дълго, и за утеха на черно-белите пакостници, №3 беше изпратен с невъобразима глъчка от крякане и пискане. Като един истински благородник той не обърна никакво внимание на шума, който притеснените дългоопашати съседи издаваха по негов адрес и с лек и реещ полет кацна на предложената от Анани ръкавица тъкмо в момента, в който операторите насочиха камерите си.

  Изявата на Соколарската Асоциация             Хари гледа към кмета Борисов от високия навес

  Точно преди края на своето участие Павел Якимов се обърна към децата и попита: "Кой иска да погали соколчето?" В следния миг седалките се опразниха, а децата тичаха към трибуната и едно през друго протягаха стотици ръчички, за да докоснат чудния сокол, който стоеше на ръкавицата. С леко движение соколаря насочваше всяко дете, което искаше да погали птицата. След това г-н Вучков обяви поредния участник, а соколарите се пренесоха на пясъка под трибуната и там продължи глъчката от събитието. Много деца изявиха желание да се снимат с птиците. Соколарите внимателно и спокойно обясняваха кое как трябва да се прави.

  Павел Якимов показва Туюк Кисийн на малките любопитковци, дошли да се запознаят отблизо със соколката

  Докато Павел и колегите му обясняваха на децата за соколите, Анани забавляваше медиите с изявите на своя крилат колега Хари. Артистичният пернат чаровник и неговия не по-малко чаровен двукрак приятел демонстрираха завидни познания пред журналистите и заслужено влязоха във вечерните новини на най-гледаните национални телевизии.

  Анани Любенов заобиколен от камерите дава интервю за БТВ

   

  По време на празника една позната на законните соколари личност удостои с присъствието си тяхната групичка. Това беше г-н Валери Георгиев от МОСВ, който демонстрира завидни умения при слагането и свалянето на качулката и така впечатли до един соколарите.

  Днешното интересно събитие остави много приятни мисли и емоции у всички. Соколарите бяха радостни, че успяха да запознаят малките гости с птиците, а децата на свой ред останаха много щастливи от видяното и наученото. Разбира се, не само хлапетата бяха изумени от пернатите ловци. Родители, преподаватели, участници, гости, че даже и кмета Бойко Борисов, всички те бяха впечатлени от присъствието на алтернативните ловци.

  Всички бяха изключително благоразположени, добронамерени и  удовлетворени от посещението на Соколарската Асоциация. Празникът завърши и остави много усмивки и незабравими спомени за всички.

   

  Честит 120-ти рожден ден на софийския зоопарк!

   

   

   

   

   

   

  Групата соколари след края на празника

     Style Selector

  Layout Style

  Background Image