За Соколаря

Аксесоари за всеки соколар и неговата птица

 

 

 

 

 

 

 

Соколарските ръкавици биват разнообразни по вида и произхода на кожата (козя, телешка, лосова, кенгурова и др.), моделът, аксесоарите, дължината и цвета използвани за тяхната изработка. 

Общо видовете ръкавици се делят на ръкавици за: соколи, ястреби и орли. 

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Размери на ръкавици

За да откриете вашият размер ръкавица, измерете с шивашки метър разстоянието около дланта си с отворена ръка, както е показано на снимката.

Използвайте таблицата по-долу, за да изберете своя размер:

- XL (Extra Large) - 28 см;

- L (Large) - 25 см;

- M (Medium) - 22 см;

- S (Small) - 20 см;

- XS (Extra Small) - 18 см;

 

 

 

 

 

 

Четирислойна, дебела, ръчно обработена кожа.

Ръкавиците от тази серия се характеризират с нулево ниво на пенетрация, като са подходящи за всички видове от най-големите и активно ловуващи хищни птици, като: харпия, орел на Маршал, орел на Верокси (или още черен африкански орел), маймунояд и др.

img_9803.small.jpg

img_9805.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трислойна, дебела, ръчно обработена кожа.

Ръкавиците от тази серия се характеризират с нулево ниво на пенетрация при големите видове хищни птици, като: орелът на Маршал, орелът на Верокси (или африкански черен орел), скален орел, степен орел, кръстат орел, ястребов орел, малък орел, малък креслив орел, голям креслив орел, морски орел, орел-рибар, кондор, лешояд, голям ястреб и всички по-големи видове от дневните хищни птици. Подходящи и за най-едрите от нощните видове хищни птици - бухали, улулици, полярни сови и др.

img_9812.small.jpgimg_9813.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Двуслойна, дебела, ръчно обработена кожа.

Ръкавиците от тази серия се характеризират с нулево ниво на пенетрация при големите видове хищни птици, като: орелът на Маршал, черният африкански орел (на Верокси), скален орел, степен орел, кръстат орел, ястребов орел, малък орел, малък креслив орел, голям креслив орел, морски орел, орел рибар, всички видове кондори, всички видове лешояди, голям ястреб и всички по-големи видове от дневните хищни птици. Подходящи и за най-едрите от нощните видове хищни птици - бухали, улулици, полярни сови и др.

img_9819.small.jpg

img_9820.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двуслойна, дебела, ръчно обработена кожа.

Ръкавиците от тази серия са удобни, меки, без опасност от пробив. Подходящи за хищни птици от видовете скален орел, степен орел, кръстат орел, ястребов орел, малък орел, малък креслив орел, голям креслив орел, морски орел, орел рибар, орел змияр, осояд, кондор, лешояд, голям ястреб, северен сокол, ловен сокол, сокол скитник, хибриди от големите видове соколи, мишелов на Харис, червеноопашат (ямайски) мишелов и др.

img_9822.small.jpg

 

img_9826.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Двуслойна, ръчно обработена кожа. Ръкавиците от тази серия са удобни, меки и предпазват добре ръката от пробив. Подходящи за хищни птици от видовете малки орли, осояди, ястреби, соколи, мишелови на Харис, червеноопашати (ямайски мишелови), лешояди, кондори и др.

img_9837.small.jpgimg_9838.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Еднослойна, ръчно обработена кожа. Ръкавиците от тази серия са леки, удобни и меки. Предназначението им е за лятно време или по-топъл климат. Препоръчително е да се ползват с вече обучени птици. Подходящи за всички видове соколи и ястреби, мишелови на Харис и др.

img_9841.small.jpgimg_9842.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_9853.small.jpg

img_9854.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_9847.small.jpg

img_9848.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Арабски мангалах - Използва се за соколи. Моделът е подходящ при топло време, тъй като позволява повече проветрение. Изработва се от плат, персийски килим, в комбинация с изкуствена трева и др.

img_9793.small.jpg

 

                                                                           

 

 

 

 

 

Соколарски чанти

Соколарската чанта е незаменима част от личната екипировка на всеки соколар. Предназначението и е да поеме необходимото оборудване (примамка, въже, резервен шнур, соколарски ремъчета и чифт звънци, въже, месо, ловен нож, бинокъл и др. важни предмети, които са неразделна част от соколаря) и уловен дивеч, а ръцете на соколаря останат свободни при заниманията с птицата.

Соколарските чанти могат да бъдат изработени от различна материя. Тя е съобразена с метеорологичните условия, терена и вида дивеч, който се ловува.

wt0040x.jpg

                        Европейски стил от кожа, кордура и плат

 

picture_227.small.jpg

 

 

 

 

 

Арабски стил от кордура 

 

 

 

 

 

  

 

 

Дисаги

Едно нововъведение в съвременното соколарство, използвано като заместител на традиционният елек или чанта. Поставя се върху връхна дреха и е подходящ за всеки, който иска да са му свободни ръцете.

vv0010x.jpg

img_1402.small.jpgimg_1405.small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

 

 

 

Елеци

img_1006-small.jpg

img_1008-small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кутия за месо 

Кутия за съхраняване на месо по време на тренировка. Прикрепва се за колана от срещуположната страна, на която стои птицата.

img_1244.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       тренировъчна кутия за месо 

 

 

 

Дълго въже (creance)

img_1219.jpgimg_1373.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Забележка: Примерни артикули. Типът и предназначението на екипировката се спазва.