120 години софийски зоопарк

120 години от създаването си чества Софийският зоопарк днес. Създаден през 1888 година с указ на княз Фердинанд I, той е първият зоопарк в България и на Балканския полуостров. Първо е разположен в парка на княжеския дворец, а първият обитател е черен лешояд (картал), който е уловен в България. Фердинанд I проявява голям интерес към сбирката от диви животни и особено към птиците. За целта е изграден специален павилион в дворцовия парк и там са пуснати колхидски фазани. През 1890 г. е построена зоологическата градина в ботаническата градина, чиято територия заема парцела между сегашните бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Руски", бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". А през 1988 г. е официалното откриване на новата зоологическа градина по повод нейния 100-годишен юбилей. От 12 април 1995 г. директор на Софийския зоопарк е д-р Иван Иванов. Днес в зоологическата градина се отглеждат 1113 екземпляра от 244 различни представители на животинския свят.

На днешния ден децата и родители имаха възможност да се забавляват от сърце. Чудесната програма включваше много песни, танци, игри и забави.

Два часа след началото на празника при амфитеатъра, където течеше празненството пристигна и самият кмет, г-н Бойко Борисов. Столичният градоначалник бе усмихнат и приветлив, съвсем в унисон със събитието. Девойките от танцовия състав не откъсваха очи от Льо Женерал.

Едно присъствие обаче, впечатли най-много всички - и организатори и гости. Специално за празника на софийския зоопарк г-н Иванов издейства присъствието на част от соколарите на Българската Асоциация за Запазване на Грабливите Птици - Соколарската Асоциация. Заедно със своите птици привържениците на древния и най-екологичен вид лов, този със соколи, бяха застанали недалеч от самия г-н Борисов. Явно запознат с тяхното присъствие г-н Борисов се обърна към близко стоящия Анани Любенов с въпроса: "Вие ли сте Соколарите?" След потвърждението двамата обмениха няколко реплики. Център на техния разговор беше мишеловът на Харис - Хари - или както още го знаеха всички в Асоциацията - №3. Видимо доволен от наученото, г-н Борисов изяви желание да вземе на ръка №3. Хари, като истински представител на своя вид показа малко характер. Но под благотворното присъствие на г-н кмета и вещото влияние на Анани Любенов, птицата се успокои и застана спокойно на пъхнатата в специална ръкавица генералска ръка.

Г-н Бойко Борисов слуша с интерес Анани Любенов

 

Под звуците на популярните изпълнения на детската любимка Роси Кирилова и чаровната Милена, която изглеждаше особено слънчева, малките гости танцуваха и пееха в центъра на амфитеатъра. Г-н Вучков, още известен като г-н "Минута е много", представяше всеки участник, който стъпваше на подиума. С прословутия си в телевизионните среди професионализъм, г-н Вучков предварително запозна Павел Якимов, председателя на Соколарската Асоциация, с програмата и участието на соколарите в това събитие.

В ляво: г-н Петър Вучков от "Минута е много" обяснява с вещина какво иска от соколаря Павел Якимов

В дясно: Популярната рок-певица Милена изглеждаше още по-чаровна в леката си бременност

След обявяване на Соколарската Асоциация пръв излезе г-н Павел Якимов, следван от своите колеги. Той представи всеки член и неговата птица на публиката, след което запозна присъстващите с някои любопитни факти от историята на Соколарството и птиците. Захласнатите хлапета се насъбраха около трибуната и не изпускаха от очи пернатите красавци. Докато Павел Якимов обясняваше, Анани Любенов вдигна ръката си, на която седеше Хари. За голяма изненада на публиката птицата скочи от ръкавицата и пъргаво кацна върху покрива над трибуната. Всички присъстващи възкликнаха от изненада. Необезпокояван Хари оглеждаше от високо. По команда, дадена от Анани Любенов птицата отлетя в посока към дърветата извън манежа. Камери, фотоапарати и множество погледи проследиха полета. Павел обясняваше за особеностите на всяка една птица, а децата под него с любопитство следяха думите му. За обективите, обаче, остана скрит момента, когато Хари по погрешка скочи в едно обитавано от свраки гнездо. Не след дълго, и за утеха на черно-белите пакостници, №3 беше изпратен с невъобразима глъчка от крякане и пискане. Като един истински благородник той не обърна никакво внимание на шума, който притеснените дългоопашати съседи издаваха по негов адрес и с лек и реещ полет кацна на предложената от Анани ръкавица тъкмо в момента, в който операторите насочиха камерите си.

Изявата на Соколарската Асоциация             Хари гледа към кмета Борисов от високия навес

Точно преди края на своето участие Павел Якимов се обърна към децата и попита: "Кой иска да погали соколчето?" В следния миг седалките се опразниха, а децата тичаха към трибуната и едно през друго протягаха стотици ръчички, за да докоснат чудния сокол, който стоеше на ръкавицата. С леко движение соколаря насочваше всяко дете, което искаше да погали птицата. След това г-н Вучков обяви поредния участник, а соколарите се пренесоха на пясъка под трибуната и там продължи глъчката от събитието. Много деца изявиха желание да се снимат с птиците. Соколарите внимателно и спокойно обясняваха кое как трябва да се прави.

Павел Якимов показва Туюк Кисийн на малките любопитковци, дошли да се запознаят отблизо със соколката

Докато Павел и колегите му обясняваха на децата за соколите, Анани забавляваше медиите с изявите на своя крилат колега Хари. Артистичният пернат чаровник и неговия не по-малко чаровен двукрак приятел демонстрираха завидни познания пред журналистите и заслужено влязоха във вечерните новини на най-гледаните национални телевизии.

Анани Любенов заобиколен от камерите дава интервю за БТВ

 

По време на празника една позната на законните соколари личност удостои с присъствието си тяхната групичка. Това беше г-н Валери Георгиев от МОСВ, който демонстрира завидни умения при слагането и свалянето на качулката и така впечатли до един соколарите.

Днешното интересно събитие остави много приятни мисли и емоции у всички. Соколарите бяха радостни, че успяха да запознаят малките гости с птиците, а децата на свой ред останаха много щастливи от видяното и наученото. Разбира се, не само хлапетата бяха изумени от пернатите ловци. Родители, преподаватели, участници, гости, че даже и кмета Бойко Борисов, всички те бяха впечатлени от присъствието на алтернативните ловци.

Всички бяха изключително благоразположени, добронамерени и  удовлетворени от посещението на Соколарската Асоциация. Празникът завърши и остави много усмивки и незабравими спомени за всички.

 

Честит 120-ти рожден ден на софийския зоопарк!

 

 

 

 

 

 

Групата соколари след края на празника