Днес е празникът на соколарите. Днес е празникът в чест на св.мчк.Трифон

  На днешния ден, 01.02, по нов стил православната Църква празнува паметта на св. мчк. Трифон.

  Всяка година, от както Соколарската Асоциация навлезе в общественото пространство, нейните членове празнуват денят на техния покровител - св.Трифон. Но как светият мъченик станал застъпник на соколарите, знаем от църковното предание.

  Руският цар Иван Грозни бил страстен соколар. Веднъж по време на лов в известното с богатия си воден дивеч село Напрудное (днес то е северно предградие на гр.Москва и се намира в района на Рижката гара) той загубил своя любим бял северен сокол. За птицата отговарял младият соколар Трифон Патрикеев (той бил от рода на князете Патрикееви). Отчаян от загубата, цар Иван Грозни заповядал на младежа да намери птицата в тридневен срок иначе го грозяла сигурна смърт, ако се върнел с празни ръце.

  Три дни младият Трифон търсил безуспешно птицата в Соколарската гора. В края на дадения му срок приседнал на склона при хълма на Голямото езеро и задрямал изтощен от умора. Тогава насън му се явил самият св.мчк.Трифон на бял кон със сокол на дясната ръка и му казал: "Стани, вземи този сокол и прославяй Бога", след което му показал, къде да намери птицата. А тя била кацнала на една ела в Митищенската гора.

  Соколарят тутакси скочил и по указанията на светеца намерил дървото, а на върха видял изгубения сокол. Без да се бави, извикал изгубената птица и я занесъл на царя, като така спасил живота си. В памет на това чудно избавление от сигурната смъртта, Трифон Патрикеев построил на мястото, където му се явил св. мчк. Трифон, отначало малък параклис, а по-късно изградил и църква, която съществува и до днес и се отнася към ХVІ век. На стената й има интересна фреска – св. Трифон с кацнал бял сокол върху дясната ръка. Това е т. нар. "руска икона" на св. Трифон, чийто оригинал днес се съхранява в Третяковската галерия.

  Впоследствие такива изображения на св. мчк. Трифон със сокол на ръката станали много разпространени, като на някои от тях дори имало надпис "Св. мчк Трифон соколарят". Според агиографията на св. мчк. Трифон, той не е бил соколар, но православните соколари го почитат като свой закрилник, застъпник и молител пред Бога.

  Честит празник, скъпи Соколари!

   

  Съвременна икона на св. мчк. Трифон

   

  © 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Enginetemplates.com

  Please publish modules in offcanvas position.

  Free Joomla! templates by Engine Templates