Българската Соколарска Асоциация (БАЗГП) радее за Българското Соколарство         

Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение!

България, София-1172

Пон - Съб 09.00 - 19.00

Неделя ПОЧИВЕН ДЕН

 

 

Добре дошли в домът на Соколарството

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП).

От близо 20 години сме част от голямото международно соколарско семейство на Международната соколарска асоциация за опазване на хищните птици (IAF). В него стотици народи споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един от първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин в този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници.

Тук при нас ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята. Ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Ще имате възможност да зададете своите въпроси колкото и каквито и да са те, свързани с хищните птици. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес не са променили своят ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, подобен на часовникарството в наше време, но много по-популярен и зрелищен.

Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези, вечнооцеляващи сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели - нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж, добре дошли!

View all services
image
 
Защо хищна птица?

Изборът на хищна птица обикновено се предхожда от доста време за размисли. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде. Малко математика и желание за промяна.

Следва 
image
 
Когато сме готови със своето решение

Обикновено след като сме преценили добре, обсъдили сме всички съществуващи сценарии, взели сме предвид нуждите на хищната птица и нашите възможности, решили сме, че именно хищна птица искаме да вземем и сме готови да се посветим на ловът с такава, по естествен начин идва следващата сериозна стъпка в подготовката, нашата и на птицата. А именно, нейното настаняване. Това става доста време преди да дойде самата птица.

Read More

 

 

images
Настаняване - вид, предназначение и функции на съоръженията

Настаняването на хищната птица включва видът клетка или още както се нарича воалиера, в който птицата ще се помещава. Много често се ползва т.нар. навес, който се ползва от работните птици, докато воалиерите основно са за размножаващи се птици. Но, разбира се всичко опира до възможности.  

Read More
images
Екипировка и оборудване за птица и соколар - вид, предназначение

В живота на бъдещата соколарска птица голяма част заема както нейното настаняване, така и екипировката с която тя ще се облита, а също и екипировката на соколаря - нейният ловен партньор. Това включва най-задължителните и най-необходимите елементи, които помагат на ловният дует или трие по време на ловния излет. Една добра екипировка може да помогне по време на лова, докато една неподходяща - да го провали и дори да рискува живота на птицата. За това важна част от заниманита се обръща и на този момент от съвместните отношения.  

Read More

 

 

 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

 

Защо да изберете Българското Соколарство

Над 30-годишен опит

We have a range of water specialists who can help you along the way. Whether you want a massive fountain or just a small water feature, we can design the right solution for you.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

We have a range of ...

Licensed, Bonded, Insured

We have ...

Честни и надеждни

Honesty is the only policy and we strive to complete all projects with integrity, not just with our clients. With thousands of successful projects under our belt, we are the most trusted Falconry company in US

Разпознаваеми още от 1999-та година

We have a range of specialists who can help you along the way. Whether you want a massive BoP construction or just a small weathering yard, we can design the right solution for you.

100-ци успешни проекти и много доволни любители

We have a range of ...

1

Насаме с Българското Соколарство 

Да започнем с Вашата Соколарска идея

Landscaping Tips and News/Разкази

Соколарството в живота и бита

Соколарска приказка
Беглецът
 • Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

  Изборът на всеки желаещ соколар. Стремеж към съвършенство в опазването на природата. 
  Уникален поглед в дебрите на старите практики. Истински експерти. Неопетнена репутация. 
  Единствената водеща неправителствена соколарска организация у нас, в защита на древният лов с птици.

  Искаш да си соколар? - Връзка с нас

  Нашите нови приятели 

  Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща

  Запазете си среща с нас

  Buy on Themeforest

  Аксесоари за всеки соколар и неговата птица

   

   

   

   

   

   

   

  Соколарските ръкавици биват разнообразни по вида и произхода на кожата (козя, телешка, лосова, кенгурова и др.), моделът, аксесоарите, дължината и цвета използвани за тяхната изработка. 

  Общо видовете ръкавици се делят на ръкавици за: соколи, ястреби и орли. 

   

  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

  Размери на ръкавици

  За да откриете вашият размер ръкавица, измерете с шивашки метър разстоянието около дланта си с отворена ръка, както е показано на снимката.

  Използвайте таблицата по-долу, за да изберете своя размер:

  - XL (Extra Large) - 28 см;

  - L (Large) - 25 см;

  - M (Medium) - 22 см;

  - S (Small) - 20 см;

  - XS (Extra Small) - 18 см;

   

   

   

   

   

   

  Четирислойна, дебела, ръчно обработена кожа.

  Ръкавиците от тази серия се характеризират с нулево ниво на пенетрация, като са подходящи за всички видове от най-големите и активно ловуващи хищни птици, като: харпия, орел на Маршал, орел на Верокси (или още черен африкански орел), маймунояд и др.

  img_9803.small.jpg

  img_9805.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Трислойна, дебела, ръчно обработена кожа.

  Ръкавиците от тази серия се характеризират с нулево ниво на пенетрация при големите видове хищни птици, като: орелът на Маршал, орелът на Верокси (или африкански черен орел), скален орел, степен орел, кръстат орел, ястребов орел, малък орел, малък креслив орел, голям креслив орел, морски орел, орел-рибар, кондор, лешояд, голям ястреб и всички по-големи видове от дневните хищни птици. Подходящи и за най-едрите от нощните видове хищни птици - бухали, улулици, полярни сови и др.

  img_9812.small.jpgimg_9813.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

    

   

   

   

   

  Двуслойна, дебела, ръчно обработена кожа.

  Ръкавиците от тази серия се характеризират с нулево ниво на пенетрация при големите видове хищни птици, като: орелът на Маршал, черният африкански орел (на Верокси), скален орел, степен орел, кръстат орел, ястребов орел, малък орел, малък креслив орел, голям креслив орел, морски орел, орел рибар, всички видове кондори, всички видове лешояди, голям ястреб и всички по-големи видове от дневните хищни птици. Подходящи и за най-едрите от нощните видове хищни птици - бухали, улулици, полярни сови и др.

  img_9819.small.jpg

  img_9820.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Двуслойна, дебела, ръчно обработена кожа.

  Ръкавиците от тази серия са удобни, меки, без опасност от пробив. Подходящи за хищни птици от видовете скален орел, степен орел, кръстат орел, ястребов орел, малък орел, малък креслив орел, голям креслив орел, морски орел, орел рибар, орел змияр, осояд, кондор, лешояд, голям ястреб, северен сокол, ловен сокол, сокол скитник, хибриди от големите видове соколи, мишелов на Харис, червеноопашат (ямайски) мишелов и др.

  img_9822.small.jpg

   

  img_9826.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Двуслойна, ръчно обработена кожа. Ръкавиците от тази серия са удобни, меки и предпазват добре ръката от пробив. Подходящи за хищни птици от видовете малки орли, осояди, ястреби, соколи, мишелови на Харис, червеноопашати (ямайски мишелови), лешояди, кондори и др.

  img_9837.small.jpgimg_9838.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Еднослойна, ръчно обработена кожа. Ръкавиците от тази серия са леки, удобни и меки. Предназначението им е за лятно време или по-топъл климат. Препоръчително е да се ползват с вече обучени птици. Подходящи за всички видове соколи и ястреби, мишелови на Харис и др.

  img_9841.small.jpgimg_9842.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  img_9853.small.jpg

  img_9854.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  img_9847.small.jpg

  img_9848.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Арабски мангалах - Използва се за соколи. Моделът е подходящ при топло време, тъй като позволява повече проветрение. Изработва се от плат, персийски килим, в комбинация с изкуствена трева и др.

  img_9793.small.jpg

   

                                                                             

   

   

   

   

   

  Соколарски чанти

  Соколарската чанта е незаменима част от личната екипировка на всеки соколар. Предназначението и е да поеме необходимото оборудване (примамка, въже, резервен шнур, соколарски ремъчета и чифт звънци, въже, месо, ловен нож, бинокъл и др. важни предмети, които са неразделна част от соколаря) и уловен дивеч, а ръцете на соколаря останат свободни при заниманията с птицата.

  Соколарските чанти могат да бъдат изработени от различна материя. Тя е съобразена с метеорологичните условия, терена и вида дивеч, който се ловува.

  wt0040x.jpg

                          Европейски стил от кожа, кордура и плат

   

  picture_227.small.jpg

   

   

   

   

   

  Арабски стил от кордура 

   

   

   

   

   

    

   

   

  Дисаги

  Едно нововъведение в съвременното соколарство, използвано като заместител на традиционният елек или чанта. Поставя се върху връхна дреха и е подходящ за всеки, който иска да са му свободни ръцете.

  vv0010x.jpg

  img_1402.small.jpgimg_1405.small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

                                                          

   

   

   

  Елеци

  img_1006-small.jpg

  img_1008-small.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Кутия за месо 

  Кутия за съхраняване на месо по време на тренировка. Прикрепва се за колана от срещуположната страна, на която стои птицата.

  img_1244.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

         тренировъчна кутия за месо 

   

   

   

  Дълго въже (creance)

  img_1219.jpgimg_1373.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
  Забележка: Примерни артикули. Типът и предназначението на екипировката се спазва.

  Style Selector

  Layout Style

  Background Image