Арестуваха търговец на защитени птици в "Лозенец"

Tърговец на защитени видове птици е задържан по сигнал на РИОСВ-София, съобщиха от регионалната инспекция.

Сигналът е бил за открити мъртви птици в контейнер за смет в столичния квартал "Лозенец".

Съвместно с експерти на столичната екоинспекция полицаите направили проверка, по време на която от балкон на жилищна кооперация се чули птичи писъци.

Задържан е бил човекът, който живее на въпросното място без адресна регистрация.

Той е известен на органите на МВР както с извършване на контрабанда и незаконен улов, така и с международна търговия на защитени птици в България и други европейски страни, уточняват от МВР.

В апартамента на мъжа е открит сокол с предполагаем произход от Русия, както и други защитени видове.

Птиците са иззети и са транспортирани до спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Експертите са открили още и фалшиви сертификати за произход на хищни птици, бланки с положен печат на МОСВ и фалшив печат на екоминистерството.

 

Намерени са и оборудване за планинско катерене, примки за улов на птици, птичи инкубатор и др.

Задържаният ще отговаря за престъпление по чл. 278 Г от НК за притежаване и отглеждане на защитени от закона видове птици.

 

Статията можете да прочетете тук: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3997871

 

Лично мнение: Неотдавна в София бяха намерени три птици от три различни вида - мъжки скален орел, женски ловен сокол и женски сокол скитник. Птиците бяха предадени в Ст.Загора. Поради липсата на закон, който да легулира заниманията с хищни птици в България има случаи на незаконно притежание на птици, а така също и не малко спекулации с възможността да се ползват обучени хищни птици в различни сфери на икономиката, природозащитата и в социалната сфера.

Длъжни сме да кажем, че отглеждането на птици без надлежните документи и не по общоприетите според закона и за целта начини е не само неморално, но и забранено.