Българската Соколарска Асоциация (БАЗГП) радее за Българското Соколарство         

Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение!

България, София-1172

Пон - Съб 09.00 - 19.00

Неделя ПОЧИВЕН ДЕН

 

 

Добре дошли в домът на Соколарството

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП).

От близо 20 години сме част от голямото международно соколарско семейство на Международната соколарска асоциация за опазване на хищните птици (IAF). В него стотици народи споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един от първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин в този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници.

Тук при нас ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята. Ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Ще имате възможност да зададете своите въпроси колкото и каквито и да са те, свързани с хищните птици. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес не са променили своят ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, подобен на часовникарството в наше време, но много по-популярен и зрелищен.

Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези, вечнооцеляващи сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели - нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж, добре дошли!

View all services
image
 
Защо хищна птица?

Изборът на хищна птица обикновено се предхожда от доста време за размисли. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде. Малко математика и желание за промяна.

Следва 
image
 
Когато сме готови със своето решение

Обикновено след като сме преценили добре, обсъдили сме всички съществуващи сценарии, взели сме предвид нуждите на хищната птица и нашите възможности, решили сме, че именно хищна птица искаме да вземем и сме готови да се посветим на ловът с такава, по естествен начин идва следващата сериозна стъпка в подготовката, нашата и на птицата. А именно, нейното настаняване. Това става доста време преди да дойде самата птица.

Read More

 

 

images
Настаняване - вид, предназначение и функции на съоръженията

Настаняването на хищната птица включва видът клетка или още както се нарича воалиера, в който птицата ще се помещава. Много често се ползва т.нар. навес, който се ползва от работните птици, докато воалиерите основно са за размножаващи се птици. Но, разбира се всичко опира до възможности.  

Read More
images
Екипировка и оборудване за птица и соколар - вид, предназначение

В живота на бъдещата соколарска птица голяма част заема както нейното настаняване, така и екипировката с която тя ще се облита, а също и екипировката на соколаря - нейният ловен партньор. Това включва най-задължителните и най-необходимите елементи, които помагат на ловният дует или трие по време на ловния излет. Една добра екипировка може да помогне по време на лова, докато една неподходяща - да го провали и дори да рискува живота на птицата. За това важна част от заниманита се обръща и на този момент от съвместните отношения.  

Read More

 

 

 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

 

Защо да изберете Българското Соколарство

Над 30-годишен опит

We have a range of water specialists who can help you along the way. Whether you want a massive fountain or just a small water feature, we can design the right solution for you.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

We have a range of ...

Licensed, Bonded, Insured

We have ...

Честни и надеждни

Honesty is the only policy and we strive to complete all projects with integrity, not just with our clients. With thousands of successful projects under our belt, we are the most trusted Falconry company in US

Разпознаваеми още от 1999-та година

We have a range of specialists who can help you along the way. Whether you want a massive BoP construction or just a small weathering yard, we can design the right solution for you.

100-ци успешни проекти и много доволни любители

We have a range of ...

1

Насаме с Българското Соколарство 

Да започнем с Вашата Соколарска идея

Landscaping Tips and News/Разкази

Соколарството в живота и бита

Соколарска приказка
Беглецът
 • Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

  Изборът на всеки желаещ соколар. Стремеж към съвършенство в опазването на природата. 
  Уникален поглед в дебрите на старите практики. Истински експерти. Неопетнена репутация. 
  Единствената водеща неправителствена соколарска организация у нас, в защита на древният лов с птици.

  Искаш да си соколар? - Връзка с нас

  Нашите нови приятели 

  Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща

  Запазете си среща с нас

  Buy on Themeforest

  Тома Белев предложи на читателското внимание своята версия по повод материала "8 млн. лв. годишно прибира екосдружение" във Frognews.bg, което препечатахме от вестник „Република”: "Независимо, че попадам в позицията на човек, който обяснява, че няма сестра, съм длъжен да уточня: Не се срамувам, че съм роден в гр. Кърджали. Гордея се с това.

  В България не ми останаха достатъчно роднини в трудоспособна възраст за да си формирам "семеен кръг" или "октопод". Всичко на всичко - 4, другите - заминаха в чужбина или погребах. Добре, че имам приятели. Но всички запазиха своето човешко достойнство - независмо че едвам свързват двата края. Заради което ги обичам и се гордея с тях.

  Не съм член на партия Зелените, но още утре ще платя членски внос и ще отстраня този пропуск. Защото политическите свободи са част от конституционните права на гражданите, а аз съм гражданин, а не поданик или васал. Не съм бил кадидат за евродепутат на партия Зелените, защото, когато се кандидатирах в първите избори за Европарламент, тази партия още не беше създадена - тогава кандидатурата ми бе подкрепена от Зелената партия. Обещавам това да се поправи при следващите избори, стига да ме поканят.

   

  Не съм назначаван с протекции на поста си от депутати, за което може да потвърди колегата, който ме е назначил – г-н Милко Станчев. По скоро 2 пъти отказах тази позиция, защото да работиш в Зелени Балкани за опазването на българската природа е много вдъхновяващо. Що се отнася за многоуважаваната от мен г-жа Св. Стефанова с нея съм имал удоволствието да се виждам през 1992 и 1993 и еднократно през настоящата година. Ще продължа да го правя. Симеон Марин, Андрей Ковачев, Катерина Раковска и Петко Ковачев, както и много други съмишленици за опазването на българската природа, не са ми роднини. Те са нещо повече от това – приятели - и се надявам това да продължи и занапред.
  СНЦ Зелени Балкани са организация в обществена полза и членовете на нейния управителен орган не получават заплати за това. Непонятно е явно за някои, как може да работиш без да ти плащат и даже да си плащаш з а това. Въпрос на ценности.

  От моят дядо съм запомнил, че след ковчега ходят хора, а не имоти и в него пари не ти трябват. За съжаление годишния бюджет на СНЦ Зелени Балкани е десетки пъти по-малък от посочените 8 милиона. Ще почерпя, когато стигнем тази сума, защото това ще означава, че в България вече има развито гражданско общество. Зелени Балкани не са изпълнявали и не изпълняват договор за мониторинг на НАТУРА 2000 мрежата, защото в момента няма изградена система за това . Помагам това да се случи, но не, за да печеля, а за да може мрежата действително да опазва българската природа.

  Мрежата НАТУРА 2000 предложена от Зелени Балкани и множество други държавни и обществени организации бе одобрена от БАН, Националния съвет по биологично разнообразие, МОСВ, Министерски съвет и Европейската комисия, колкото и това да не се харесва на желаещите да застрояват българската природа. Но все още имаме непълноти в мрежата, особено за мечката и за черноморските хабитати. Колкото мога, ще помогна тези пропуски да бъдат запълнени, най-малкото, за да не плащаме глоби за неизпълнение на европейските директиви.

  За съжаление по процент от територията на страната включени в защитени територии, България е много далеч от развитите икономики. Срещу нашите 5% защитените територии заемат 54% от територията на Германия,29% от Швейцария, 28% от Австрия, 22% от САЩ, 21% от Австралия, 15% от Великобритания, 14 % от Китай и Франция, 10% от Япония и Русия. Между икономическото развитие, БВП и процента защитени територии има пряка връзка в 20 най-развити икономики в света. Поемам ангажимент да помогна с каквото мога, за да достигнем Германия и за това днес като свободен гражданин предложих създаването на една нова защитена територия. При това с подкрепата на нейните собственици и местни администрации.

  Зелени Балкани се занимават с опазване и „разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове”, защото това е част от целите на организацията, все пак от една природозащитна организация се очаква да опазва природата, а не да строи хотели и ски-курорти или да ги защитава. Доколкото зависи от мен, ще помагам Зелени Балкани да продължат да го правят и занапред.

  За съжаление бюджета на Природен парк Витоша, който осигурява държавата за мероприятия в парка, никога не е достигал сумата от 200 000 лева – за миналата година бе 50 000, а за тази – 126 000 лева. Всеки може да оцени за какво стигнат тези пари. Естествено е, че когато няма достатъчно средства от бюджета, нужните пари ще се търсят от външни източници, вкл. европейски средства. Дирекцията на парка не чака някой да й осигурява информация – обявите за всички програми са публични и във всички вестници. Нямам намерение да престана да търся помощ за парка – Витоша се нуждае годишно поне от 3 милиона лева за да изпълнява ефективно функциите си.

  Средствата, които е предоставила ОПОС за изпълнение на плана за управление на парка, не са 3 290 000 лева, а с 2 милиона по-малко и проекта се изпълнява в периода 2009 -2012. За да поправим това, ще кандидатсваме за поне още 6 милиона до 2015. Новите стълбови маркировки, табели, входове, ремонтирани алеи, залесени територии и диви кози са видими за всеки, който е влизал в парка и посочват как се използват средствата попроекти. Кошчета сред природата не слагаме и нямаме намерение да слагаме - по екологични съображения. Щом си донесъл пълна раницата в планината, трябва да имаш сили и да изнесеш опаковките извън нея.

  Директора на ПП Витоша не издава разрешения за строителство (това извършват архитектите на общината), не установява незаконно строителство (това извършва ДНСК) и не може да го премахне (това правят собствениците на имотите, а дирекцията на парка не е такъв). Все пак за последните 2 години 3 пъти сме изискали да се изпълни плана за управление на парка и да се извърши пълна проверка на цялото строителство в него. Това явно е засегнало няколкото големи собственика, които нямат необходимите документи и се страхуват от една подобна проверка и обяснява активността на медииният им обслужващ персонал. Ще продължа да настоявам и в бъдеще за това, защото законите в България трябва да са еднакви за всички – и за бедни и за богати. Няма нито едно съдебно решение, което да задължава Дирекцията на парка да премахва незаконни постройки, все пак съдиите дотолкова познават ЗУТ.

  Отговорността за състоянието на ски-съоръженията, хижите и хотелите навсякъде, включително и в Природен парк Витоша, е задължение на техния собственик, какъвто дирекцията на Природния парк не е. Дирекцията на природния парк е контролна държавна структура за прилагане на плана за управление на парка, за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие на защитената територия, за екологично образование и подпомагане на устойчивия туризъм.
  Дирекцията на природния парк никога не е насочвала туристически маршрути към опасни за посетителите места, каквото представлява горната част на Боянския водопад. Няма да го прави и в бъдеще. Пътеките, които се маркират в Природен парк Витоша, се избират като един от факторите на оценката са рисковете за здравето и живота на хората. Никой не може да спре туристите да излизат извън маркираните маршрути, но това те предприемат само на собствен риск. Насочването на туристическия поток към застрашаващи живота места, включително и чрез изграждане на парапети, би създало повече опасности в дългосрочен план, което е неоправдано и е в нарушение на основните принципи за управлението на туризма в защитените територии.

  Смешно е да се твърди, че един директор на третостепенен бюджетен разпоредител може да притиска правителството, или две правителства. Обратното, че няколко медии го правят по поръчка на олигарсите замесени в строителството на ски-курорти е видно за всички. Трябва да е ясно, че моето първо име е Тома, а не Директор, за разлика от някои, които умират да се титулуват Издател, Създател и други подобни. Никой и никога не е установявал конфликт на интереси в моята работа, просто защото никога не смесвам служебните си позиции със гражданските и Зелени Балкани никога не са получавали и 1 лев от бюджета на парка. Няма и да получат, поне докато зависи от мен. За сметка на това ще дават, както са го правили и до момента. Някои издатели, дължащи стотици хиляди лева на организациите, в които са членували, считат, че всички останали са като тях. Не, не са – предпочитам да живея под наем и да ползвам 15 годишна кола, но да мога да се гледам сутрин в огледалото. В заключение мога да заявя че с господата издатели и редактори на вестник „Република”, ще се надявам да се срещнем в съдебната зала. А като свободен български гражданин смятам да продължавам да се изпълнявам своите конституционни и служебни задължения – да опазвам българската природа и конституционни права – правото на свободно сдружаване."

  Тома Белев

   

   

  Статията можете да прочетете тук: http://frognews.bg/news_37452/Toma_Belev_Ne_sam_naznachavan_s_protektsii/

   

   

  Лично мнение: Винаги, когато един материал цели да посочи недостатъци, грешки или злоупотреби, без значение към кой е насочен, той би трябвало да се чете с внимание. Защото в днешно време сме свидетели на различно възприятие за моралът у всеки от нас. Както някой от благородни подбуди цели да осветли нещо значимо, което се е случило и заслужава общественото внимание, така има и хора, които използват обществената трибуна за насаждане на негативно настроение.

  Ние от Соколарската Асоциация апелираме за коректно отразяване на всякаква информация по официалните медии.


  Style Selector

  Layout Style

  Background Image