Българската Соколарска Асоциация (БАЗГП) радее за Българското Соколарство         

Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение!

България, София-1172

Пон - Съб 09.00 - 19.00

Неделя ПОЧИВЕН ДЕН

 

 

Добре дошли в домът на Соколарството

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП).

От близо 20 години сме част от голямото международно соколарско семейство на Международната соколарска асоциация за опазване на хищните птици (IAF). В него стотици народи споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един от първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин в този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници.

Тук при нас ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята. Ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Ще имате възможност да зададете своите въпроси колкото и каквито и да са те, свързани с хищните птици. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес не са променили своят ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, подобен на часовникарството в наше време, но много по-популярен и зрелищен.

Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези, вечнооцеляващи сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели - нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж, добре дошли!

View all services
image
 
Защо хищна птица?

Изборът на хищна птица обикновено се предхожда от доста време за размисли. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде. Малко математика и желание за промяна.

Следва 
image
 
Когато сме готови със своето решение

Обикновено след като сме преценили добре, обсъдили сме всички съществуващи сценарии, взели сме предвид нуждите на хищната птица и нашите възможности, решили сме, че именно хищна птица искаме да вземем и сме готови да се посветим на ловът с такава, по естествен начин идва следващата сериозна стъпка в подготовката, нашата и на птицата. А именно, нейното настаняване. Това става доста време преди да дойде самата птица.

Read More

 

 

images
Настаняване - вид, предназначение и функции на съоръженията

Настаняването на хищната птица включва видът клетка или още както се нарича воалиера, в който птицата ще се помещава. Много често се ползва т.нар. навес, който се ползва от работните птици, докато воалиерите основно са за размножаващи се птици. Но, разбира се всичко опира до възможности.  

Read More
images
Екипировка и оборудване за птица и соколар - вид, предназначение

В живота на бъдещата соколарска птица голяма част заема както нейното настаняване, така и екипировката с която тя ще се облита, а също и екипировката на соколаря - нейният ловен партньор. Това включва най-задължителните и най-необходимите елементи, които помагат на ловният дует или трие по време на ловния излет. Една добра екипировка може да помогне по време на лова, докато една неподходяща - да го провали и дори да рискува живота на птицата. За това важна част от заниманита се обръща и на този момент от съвместните отношения.  

Read More

 

 

 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

 

Защо да изберете Българското Соколарство

Над 30-годишен опит

We have a range of water specialists who can help you along the way. Whether you want a massive fountain or just a small water feature, we can design the right solution for you.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

We have a range of ...

Licensed, Bonded, Insured

We have ...

Честни и надеждни

Honesty is the only policy and we strive to complete all projects with integrity, not just with our clients. With thousands of successful projects under our belt, we are the most trusted Falconry company in US

Разпознаваеми още от 1999-та година

We have a range of specialists who can help you along the way. Whether you want a massive BoP construction or just a small weathering yard, we can design the right solution for you.

100-ци успешни проекти и много доволни любители

We have a range of ...

1

Насаме с Българското Соколарство 

Да започнем с Вашата Соколарска идея

Landscaping Tips and News/Разкази

Соколарството в живота и бита

Соколарска приказка
Беглецът
 • Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

  Изборът на всеки желаещ соколар. Стремеж към съвършенство в опазването на природата. 
  Уникален поглед в дебрите на старите практики. Истински експерти. Неопетнена репутация. 
  Единствената водеща неправителствена соколарска организация у нас, в защита на древният лов с птици.

  Искаш да си соколар? - Връзка с нас

  Нашите нови приятели 

  Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща

  Запазете си среща с нас

  Buy on Themeforest

  Нов случай на намерена хищна птица втрещи родните соколари и смути еколози.

  Днес следобед в градинката на НДК в София, зад Сити центъра, бе намерена поредната хищна птица, чиято собственост за сега е официално неустановена.

  Това е мъжки скален орел, който бил свален на земята от колония врани и намерен от случайни минувачи. Птицата е била с пръстен.

   

  В услуга на късата памет: В продължение на няколко дни по странни обстоятелства в София граждани намираха различни хищни птици. Първата беше женски сокол скитник, уловен от минувачи близо до столичния стадион "В.Левски". Втората птица беше засечена от жител на квартал "Борово". Тя стояла кацнала на балкона без да се притеснява от близостта на човека.

  Според председателя на Соколарската Асоциация, Павел Якимов тази птица е ловен сокол от подвида milvipes. В България има само три такива.

  Всички намерени до момента хищници са разполагали със затворени пръстени. Предположенията сочат, че и трите животни са собственост на едно и също лице. До този извод се достига поради фактите около тяхното откриване. Намерени са прекалено близо едно от друго, в еднакво лошо физическо състояние с почти идентични поражения.

  Според категоричното становище на опитни соколари, птиците не са гледани от соколари, а от хора чужди на соколарският занаят, притежаващи престъпна немарливост.

   

  "Соколар не би направил такова нещо!", категоричен е Павел Якимов. "Соколарят гледа, а не мъчи! Той се грижи и милее за пернатото, тренира го, храни го, а не го хвърля на улицата или където му попадне, знаейки, че ще загине! Това не е соколар! Това е мърляч!", заключава гневно Якимов.

  Соколарската Асоциация съветва всички, които имат някаква информация по случая да помогнат за разрешаването на тази загадка, като алармират РИОСВ-София.

   

   

  Намерен е втори сокол

  http://sokolarstvo.eu/%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/9-u-nas-sokolarstvo/205-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB.html

   

   

  Намерен е сокол

  http://sokolarstvo.eu/%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/9-u-nas-sokolarstvo/190-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB.html

   


  Style Selector

  Layout Style

  Background Image