Цигани отвлякоха лешояд срещу откуп

leshoiad.2.jpgБелоглав лешояд е освободен, след като птицата бе заловена с искане на откуп. Защитеният вид е освободен след намесата на активистите и местната екоинспекция. Пуснатият в парк "Сините камъни" белоглав лешояд, наречен "Българка", е забелязан в Монтана на 15 декември 2010 г., след което жител на града подава сигнал, че лешоядът е бил уловен.
Цигани обещали да върнат птицата срещу откуп. След незабавните действия на "Зелени Балкани" и местната екоинспекция е открита каруца, в която е намерена прибраната в чувал птица. По-късно белоглавият лешояд е транспортиран до адаптационната волиера в село Долно Озирово. Птицата няма видими травми, открити са и всички марки, заедно с поставения радиопредавател, показвала е видим апетит. На 27 декември 2010 г. лешоядът е преместен в спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" в Стара Загора.
Според амбулаторните картони птицата не е отслабнала от февруари, когато е пристигнала в центъра за пръв път в подготовка за пускане. Въпреки това известно време бологлавият лешояд ще бъде под наблюдение от ветеринари, след което ще бъде настанен обратно до адаптационната волиера в парк "Сините камъни" и ще бъде пуснат отново през октомври 2011 г.
Според експерти птицата вече е запозната с района, както и с групата пуснати там лешояди и ще има най-добри шансове за адаптация при повторно пускане.

leshoiad.3.jpg

Лично мнение: Това е поредният от върволицата предугадени резултати, които непрестават под влияние на непрофесионални мерки и действия. Проектите за реинтродукция на хищни птици, били те и не активно ловуващи, изискват специфични полеви познания, с които екоактивистите не разполагат. Соколарски познания са нужни във всеки един момент от работата с хищни птици, като това е гарант за успешно завършване на всяка цел, на всеки проект. Така процесът по реинтродукция в огромна степен е застрахован от непрофесионално тестване на една или друга техника за възстановяване на хищни птици в природата.

Снимки: 24 часа