Българската Соколарска Асоциация (БАЗГП) радее за Българското Соколарство         

Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение!

България, София-1172

Пон - Съб 09.00 - 19.00

Неделя ПОЧИВЕН ДЕН

 

 

Добре дошли в домът на Соколарството

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП).

От близо 20 години сме част от голямото международно соколарско семейство на Международната соколарска асоциация за опазване на хищните птици (IAF). В него стотици народи споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един от първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин в този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници.

Тук при нас ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята. Ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Ще имате възможност да зададете своите въпроси колкото и каквито и да са те, свързани с хищните птици. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес не са променили своят ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, подобен на часовникарството в наше време, но много по-популярен и зрелищен.

Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези, вечнооцеляващи сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели - нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж, добре дошли!

View all services
image
 
Защо хищна птица?

Изборът на хищна птица обикновено се предхожда от доста време за размисли. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде. Малко математика и желание за промяна.

Следва 
image
 
Когато сме готови със своето решение

Обикновено след като сме преценили добре, обсъдили сме всички съществуващи сценарии, взели сме предвид нуждите на хищната птица и нашите възможности, решили сме, че именно хищна птица искаме да вземем и сме готови да се посветим на ловът с такава, по естествен начин идва следващата сериозна стъпка в подготовката, нашата и на птицата. А именно, нейното настаняване. Това става доста време преди да дойде самата птица.

Read More

 

 

images
Настаняване - вид, предназначение и функции на съоръженията

Настаняването на хищната птица включва видът клетка или още както се нарича воалиера, в който птицата ще се помещава. Много често се ползва т.нар. навес, който се ползва от работните птици, докато воалиерите основно са за размножаващи се птици. Но, разбира се всичко опира до възможности.  

Read More
images
Екипировка и оборудване за птица и соколар - вид, предназначение

В живота на бъдещата соколарска птица голяма част заема както нейното настаняване, така и екипировката с която тя ще се облита, а също и екипировката на соколаря - нейният ловен партньор. Това включва най-задължителните и най-необходимите елементи, които помагат на ловният дует или трие по време на ловния излет. Една добра екипировка може да помогне по време на лова, докато една неподходяща - да го провали и дори да рискува живота на птицата. За това важна част от заниманита се обръща и на този момент от съвместните отношения.  

Read More

 

 

 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

 

Защо да изберете Българското Соколарство

Над 30-годишен опит

We have a range of water specialists who can help you along the way. Whether you want a massive fountain or just a small water feature, we can design the right solution for you.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

We have a range of ...

Licensed, Bonded, Insured

We have ...

Честни и надеждни

Honesty is the only policy and we strive to complete all projects with integrity, not just with our clients. With thousands of successful projects under our belt, we are the most trusted Falconry company in US

Разпознаваеми още от 1999-та година

We have a range of specialists who can help you along the way. Whether you want a massive BoP construction or just a small weathering yard, we can design the right solution for you.

100-ци успешни проекти и много доволни любители

We have a range of ...

1

Насаме с Българското Соколарство 

Да започнем с Вашата Соколарска идея

Landscaping Tips and News/Разкази

Соколарството в живота и бита

Соколарска приказка
Беглецът
 • Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

  Изборът на всеки желаещ соколар. Стремеж към съвършенство в опазването на природата. 
  Уникален поглед в дебрите на старите практики. Истински експерти. Неопетнена репутация. 
  Единствената водеща неправителствена соколарска организация у нас, в защита на древният лов с птици.

  Искаш да си соколар? - Връзка с нас

  Нашите нови приятели 

  Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща

  Запазете си среща с нас

  Buy on Themeforest

  13 двойки белоглави лешояди пристигнаха от Испания в симитлийското село Ракитна. Само дни след като бяха настанени на новото място 15 от тях успяха да избягат.

  26-те белоглави лешояда идват в Югозападна България от рехабилитационния център в  Испания, където се полагат грижи за болните птици. Белоглавите лешояди изчезват от Рила и Пирин към 60-те години на миналия век заради използването на отровни примамки за борба с хищниците. Ето защо от фонда за дивата фауна и флора се надяват, че с тази стъпка от изпълнението на Плана за действие за възстановяване и опазване на лешоядите в България ще бъде възстановено екологичното равновесие в района.
  За да се адаптират към околната среда птиците бяха поставени в специaлна адаптационна клетка на 18-и февруари. Пет дни по-късно обаче силна буря предизвикала  отваряне на клетката, като по този начин 15 белоглави лешояда избягали на свобода. Останалите 11 не са успели да излязат и са останали затворени в клетката.

  От фонда смятат, че има голяма вероятност птиците да отлeтят към Македония или Гърция.

   

   

  С интервюто и аудиозаписът можете да се запознаете тук: http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=488466

   

  Лично мнение: Клетките за разселване на хищни птици са едно от най-важните съоръжения, използвани при подобни дейности. Много са факторите, от които зависи целостта на разселваните птици. Неправилното аранжиране на вътрешното разпределение, погрешното ориентиране при изграждането, неустойчивата конструкция, опасността от нараняване, близостта до потенциални рискови елементи или обекти и тн. Това са само част от детайлите, от които зависи успехът на една или друга програма за реинтродукция на хищни птици в природата.

  Няма как да се съгласим с казаното от г-н Емилиян Стойнов, председател на Фонд за дивата флора и фауна. В интревюто е използван погрешно терминът "социализация". Този термин е валиден единствено и само за соколарски птици, на които предстои да бъдат обучавани за лов. Що се касае до адаптирането им към дивата среда чрез настаняване в клетки, като с това се цели изграждане на определено поведение между лешоядите, това става не с помощта на такива клетки, от типа, който местните екоорганизации ползват и не по начинът, по който това се прави. Периодът за адаптация сред видовете живеещи на колонии е на йерархичен принцип и това става едва след като птиците бъдат пуснати извън клетките за временно настаняване. Преди това могат да настъпят трайни увреждания и животните да придобият ненужни вредни навици, които при последващо разселване биха били фатални.

  Допълнително, грижите, които се полагат за такива и подобни птици, от страна на родните еколози са далеч под нужните, за да може да се извършва качествена работа, от която се очакват адекватни резултати.

  Забелязва се тенденция от лавинообразни грешки и недостатъци при работата с хищни птици, особено, когато това касае тяхното изкуствено размножаване и последващо разселване. Методите, с които соколарите са добре запознати, за съжаление са чужди на еколозите, на които тепърва предстои да се сблъскат с различни случаи, изискващи правилна и навременна реакция. Екоорганизациите, наели се със специфичната задача да пробват силите си на полето на соколарските знания трябва да са наясно, че без опитни соколари няма как да осъществят подобни важни за биоразнообразието дейности, от които зависи целостта на една крехка брънка в хранителната верига - тази на крайните гостоприемници, пернатите хищниците.

  Позволяваме си да припомним, че без вековните соколарски методи, които включват много и комплексни познания по пряката работа и грижи за хищните птици няма как да се получи нужният резултат, особено за времето, през което трябва да се реализира една или друга програма или проект, финансиран с европейски средства.

   


  Style Selector

  Layout Style

  Background Image