Българската Соколарска Асоциация (БАЗГП) радее за Българското Соколарство         

Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение!

България, София-1172

Пон - Съб 09.00 - 19.00

Неделя ПОЧИВЕН ДЕН

 

 

Добре дошли в домът на Соколарството

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

Ние сме Българската Соколарска Асоциация или по-известни като Българска асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП).

От близо 20 години сме част от голямото международно соколарско семейство на Международната соколарска асоциация за опазване на хищните птици (IAF). В него стотици народи споделят своя древен и уникален начин на партньорство между птица и човек. Ние българите сме един от първоизточниците му. 

Нека бъдем ваш скромен домакин в този див, необятен и така прекрасен свят на летящите хищници.

Тук при нас ще научите много и различни неща за нашите любими пернати приятели и компаньони. Ще се докоснете до историята. Ще прочетете интересни редове за станали и небивали истории, които преплитат в себе си животът и любовта на своите автори. Ще имате възможност да зададете своите въпроси колкото и каквито и да са те, свързани с хищните птици. При нас ще научите за истинските неща в тези хилядолетни занимания, които, оказва се и до днес не са променили своят ход и все така се ползват с успех от вещите в занаята. Да, това древно ловно изкуство е било считано за един от най-деликатните и специфични занаяти, подобен на часовникарството в наше време, но много по-популярен и зрелищен.

Надяваме се тук, по страниците на този сайт да усетите онези емоции и любов, които десетилетия наред таим към вечните хищници - онези, вечнооцеляващи сурови и мълчаливи самотници, които смеем да наречем приятели - нашите любими пернати ловни събратя. 

Още веднъж, добре дошли!

View all services
image
 
Защо хищна птица?

Изборът на хищна птица обикновено се предхожда от доста време за размисли. Нужна е трезва преценка, за да се стигне до окончателният отговор, без значение какъв ще бъде. Малко математика и желание за промяна.

Следва 
image
 
Lawn & Garden Care

Unlimited Landscaping of America provide complete range of landscaping services all designed to enhance the beauty of your home and property. As a licensed landscaping contractor trained in professional lawn care,.

Read More

 

 

images
Irrigation and Drainage

Unlimited Landscaping of America provides complete range of landscaping services all designed to enhance the beauty of your home and property. A licensed landscaping contractor trained in professional lawn care,.

Read More
images
Snow & Ice Removal

Snow and Ice removal services can be customized to fit your level of need. We have the equipment to accomandate any residential, or commercial client, while providing te best possible solution in the area.

Read More

 

 

 

Добре дошли в домът на Българското Соколарство.

 

Защо да изберете Българското Соколарство

Над 30-годишен опит

We have a range of water specialists who can help you along the way. Whether you want a massive fountain or just a small water feature, we can design the right solution for you.

Специалисти с теоритични и практически знания на ваше разположение

We have a range of ...

Licensed, Bonded, Insured

We have ...

Честни и надеждни

Honesty is the only policy and we strive to complete all projects with integrity, not just with our clients. With thousands of successful projects under our belt, we are the most trusted Falconry company in US

Разпознаваеми още от 1999-та година

We have a range of specialists who can help you along the way. Whether you want a massive BoP construction or just a small weathering yard, we can design the right solution for you.

100-ци успешни проекти и много доволни любители

We have a range of ...

1

Насаме с Българското Соколарство 

Да започнем с Вашата Соколарска идея

Landscaping Tips and News/Разкази

Соколарството в живота и бита

Соколарска приказка
Беглецът
 • Над 30-годишна любов из полетата на древното Соколарство

  Изборът на всеки желаещ соколар. Стремеж към съвършенство в опазването на природата. 
  Уникален поглед в дебрите на старите практики. Истински експерти. Неопетнена репутация. 
  Единствената водеща неправителствена соколарска организация у нас, в защита на древният лов с птици.

  Искаш да си соколар? - Връзка с нас

  Нашите нови приятели 

  Тук можете да прочетете какво мислят нашите нови приятели след първата ни среща

  Запазете си среща с нас

  Buy on Themeforest

  Нов вид престъпление срещу изчезващите царски орли

  Орелът е ял от вързан гълъб, посипан с отрова

  Природозащитници са открили днес отровен царски орел в района на Перущица. Птицата е била убита с отровна примамка, поставена от гълъбари.

  Орелът е бил маркиран със сателитен предавател през 2009 г. от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект, финансиран по програмата LIFE+ на ЕК, съобщават от дружеството.

  От 26 до 30 май GPS данните от предавателя са се получавали от една единствена точка в района на Перущица, което, според природозащитниците, е нетипично поведение за мобилна птица като царския орел. Четири дни след това телеметрията започва да предава сигнал за смърт.

  Това, което е установил екипът на дружеството, когато е намерил орела е, че той е ял от гълъб, вързан на скала, с поставена по него отрова. Орелът е намерен точно под примамката, което е доказателство, че отровата е много силна и е подействала веднага.

  Това е първият регистриран случай в България на отровен по този начин царски орел и разкрива една нова заплаха за изчезващия вид, наред с бракониерския отстрел, токовите удари и отровите за наземни хищници.


  Гълъби-примамки се поставят от гълъбарите, като тяхната цел са големия ястреб и сокола скитник (също защитени от закона видове), които по-често се хранят с гълъби. Както се вижда обаче, жертва могат да бъдат всички видове дневни грабливи птици, в това число и световно застрашените царски орли, обясняват от БЗДП.

  Подаден е сигнал в полицията и районната прокуратура в Пловдив, но към случая са проявили интерес и от Върховната касационна прокуратура и Главна дирекция "Икономическа и Криминална полиция" на МВР, които ще следят разследването на случая.

  Това не е първи случай на заложени отровни примамки от гълъбари в района. Данните на природозащитниците показват, че това е широко разпространена практика в някои райони на страната, особено около Пазарджик и Пловдив. Гълъбарите от региона организират незаконни състезания с гълъби със залози, сумите при които могат да бъдат внушителни. Конфликтът между гълъбарите и грабливите птици е причината за залагането на отровни примамки, въпреки че дейността е незаконна и наказуема.

  Загиналият орел беше последният оцелял от маркираните със сателитен предавател от БДЗП орли, излюпен през 2009 г. За него имаше големи надежди да оцелее, тъй като успешно прекара две зими в Сирия, прекоси огромни територии в Турция, Румъния, Молдова и Украйна, но в крайна сметка намери смъртта си в България.

  Царският орел е защитен вид. Включен е в Червената книга на България и в Световния червен списък на застрашените видове. В момента в България има едва около 20 двойки орли.

   

  Статията можете да видите тук: http://dnes.dir.bg/news/otrova-zastita-jivotni-tzarski-orel-galab-8817888

   

  Лично мнение: Проблемът бежду гълъбари и хищни птици не е от вчера. Десетки, даже стотици хищни птици ежегодно намират смъртта си от ръката на безсърдечни гълъбари. Гълъбарските форуми бълват хвалби по повод една или друга убита хищна птица. Тровени, стреляни, улавяни гордите самотници винаги са били обречените в тази неравностойна битка. Няма закон, който да попречи на аморалното и незаконно избиване на хищни птици. Няма институция, която да постави въпросът ребром. Всичко е оставено на самотек. Години отдадени на упорита полева работа, охрана на гнезда, наблюдения и още много други лишения от страна на екоорганизациите са хвърлени на вятъра от една шепа пестицид, намазан по жертвения гълъб.

  Не малко са и соколарските птици, които потенциално могат да изпаднат в подобни опасни ситуации. И въпреки, че и двете гилдии - тези на гълъбарите и тези на соколарите - винаги са с поглед в небето, войната за надмощие във въздуха безапелационно се печели от гълъбарите.

  Няма методи, подобни на тези, които биха се опрели на волните хищни птици, защото резлутатът винаги е един и същ. Без значение какво правим, не трябва да забравяме, че ресурсът е ограничен и, ако продължим с тези унищожителни темпове много скоро ще се радваме на пернатите хищници, потънали в спомени и застанали пред мониторите...


  Style Selector

  Layout Style

  Background Image