А.Алексиева: Само благодарение на соколарски методи, птицата може да се интегрира в природата

beni-zeleni.jpgСоколарите не са бракониери и бракониерството не е единствената причина за изчезването на ловния сокол от България. Това каза пред Агенция ”Фокус” Албена Алексиева от Българска асоциация за запазване на грабливите птици. „Тези еколози могат да пуснат соколите в естествената им среда само чрез соколарски методи, иначе ще се получи като зоопарк, ще се хвърлят храни на птицата и тя няма да знае как да се приспособи и отново ще се върне пред хранилката да чака и да се нахрани, защото иначе не може да оцелее в природата”, каза тя.

Основният проблем е, че бракониерите в България не са соколари, а еколозите се опитват да ги уеднаквят, твърдят от дружеството. На 17 октомври 2003 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО на своята 32-ра сесия в Париж е приела Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство, а на 16 ноември е обявила соколарството за живо човешко наследство. „Методите на соколарите не може да са репресивни, не може да са бракониерски”, посочи Алексиева. „Инициативата, която са подели от Фондация „Зелени Балкани” за закупуването на една двойка ловни соколи от Германия и опита за тяхното размножаване, е много похвална, но те не откриват топлата вода, нито измислят супер голямо ноу-хау”, каза още Алексиева.

Основната причина за изчезването на ловния сокол в България е унищожаването на хранителната им база. „Причините са комплексни и да се говори специално за соколарството като основен проблем за изчезването на ловния сокол, е меко казано, абсурдно”, добави тя.


„Парадоксът е, че еколози ходят в чужбина, учат се и от наши колеги, тоест, учат се на тънкостите на соколарския занаят, връщат се в България и отварят усти срещу соколарството”, заяви Алексиева.

Статията можете да погледнете тук: http://www.focus-news.bg/?id=n1463617

 

В допълнение на интервюто на "Фокус" към казаното председателят на Соколарската Асоциация, Павел Якимов внесе светлина относно източника на тези птици. Оказва се, че те са взети от Германският Соколарски Орден - един от най-големите соколарски клубове в света. Останалите ловни соколи, които "Зелени Балкани" очакват ще бъдат със същият източник.

От близо две години "Зелени Балкани" препращат писма до различни соколарски организации, професионални развъдчици и обикновени соколари по света, с цел сдобиване на информация и птици за своите проекти. Отново излиза наяве факта, който е всепризнат по света, че все пак соколарските техники, познания и птици са в основата на всеки екологичен проект.