Ивайло Клисуров: Минимум 10 години, за да се появи отново ловният сокол у нас

  ivaylo_klisurov.jpgСпоред г-н Ивайло Клисуров, който е управител на Спасителния център за диви животни на Фондация „Зелени Балкани” и цитиран от Агенция "Фокус": "Минимум 10 години ще са нужни, за да се появи ловният сокол в България отново!". Това си свое мнение г-н Клисуров споделя по повод закупуването на двойка ловни соколи за размножаване.

  В интервюто четем още, че минимум 10 години ще минат, преди да можем да говорим за пълното реинтегриране на изчезналия вид ловни соколи в България. Това е едва първата стъпка от цялостната Програмата за реинтродукция на вида в България. Птиците са закупени от Германия със средства, дарени от фирма за екотуризъм и турове за наблюдение на диви животни.
  Клисуров посочи, че закупените птици са млади и след 2 години ще станат полово зрели и се очаква индивидите да сформират двойка и да имат поколение. Предстои и внасянето на още 5-6 ловни сокола през 2011 г., с които да се формира родителска група, и след 5-6 години птиците да се пускат свободно в природата. „Ще говорим, че имаме успех, когато повече от 100 птици започнат да живеят на свобода в България”, каза Клисуров. От фондация „Зелени Балкани” разчитат на финансиране по европейски проекти, за да успеят да закупят повече птици от вида.
  Ловният сокол е най-едрият вид от 10-те вида соколи, които се срещат в България. Широкоразпространен в миналото, от средата на ХХ век числеността му спада, като особено драстично е намалението през 90-те години. Последното доказано гнездене, при това неуспешно, е през 1998 година. От тогава през последните 15 години се наблюдават само отделни птици, основно извън размножителния период, и се приема, че видът е изчезнал като гнездящ от територията на страната.

  Основните причини за изчезването на вида са ограбването на яйца и малки от гнездата и улавянето на възрастните птици от „соколари” бракониери. Загубата на хабитата и намаляването на основната му плячка, лалугерите, също спомагат за изчезването на вида от страната. По тази причина за новодошлата двойка соколи, настанена в Спасителния център, са взети всички необходими охранителни мерки.

   

  Новината от Агенция "Фокус" можете да видите тук: http://www.focus-news.bg/?id=n1463585

  © 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Enginetemplates.com

  Please publish modules in offcanvas position.

  Free Joomla! templates by Engine Templates