Гълъби превръщат вековна сграда-музей в руина

  Петък, 16 октомври 2009 Търговище

   

  Покривът на емблематичната за Търговище историческа сграда т.нар. "Славейково училище" се руши. 146-годишният архитектурен паметник, който е уникална и рядко срещана за България сграда от епохата на Възраждането, е превърнат в убежище на градските гълъби. За това алармират медийте, цитирайки директорът на Историческия музей в областния град Магдалена Жечева. Според нея основната причина за увреждането на паметника на културата е нашествието на стотиците гълъби, които от една година трайно са се заселили на покрива на най-старото школо. В него е учителствал Петко Рачов Славейков. В него, също така се съхраняват над 30 000 ценни експонати. Има и научна библиотека.

  Подобно на Венеция и в Търговище гълъбите се превърнаха в проблем за историческите паметници. От година насам стотици птици обитават сградата и са се превърнали в истинска напаст - разместват керемидите, цапат фасадата на реставрираната сграда, която е и национален паметник на културата.

  Историците в Търговище се тревожат, че нямат пари за борба с птичата напаст. "Проблемът е спешен, тъй като част от керемидите вече са изпотрошени. Ако не се разреши скоро, рискуваме сградата да се превърне в курник", уточниха загрижени музейните уредници. Според шефката на музея заедно с орнитолози се търсят техники за прогонване на пернатите без да им се навреди. Едно от предложенията е за целта да се използва ултразвук, който да отблъсква ятата и да ги принуди да си потърсят ново обитание.

  Броят на крилатите натрапници върху покрива се увеличава с всеки изминат ден, казват пък наблюдателни граждани и добавят "скоро мястото ще заприлича на венециански пейзаж".

  Представителната възрожденска сграда е най-старото училище "Св.св. Седмочисленици" в града. То е основано през 1863 г., където е преподавал Петко Славейков. Затова и до днес хората в града го наричат "Славейковото училище". През 2004 г. сградата бе основно ремонтирана със средства в размер на 84 хиляди евро по проект за развитие на културен туризъм.


  В Европа вече са измислили някои решения на проблема. В Лондон се справят в „битката” с гълъбите с дресирани соколи, а във Венеция забраниха храненето им от туристите и въведоха глоби от 50 до 500 евро.

  © 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Enginetemplates.com

  Please publish modules in offcanvas position.

  Free Joomla! templates by Engine Templates