Сбогом Приятелю!

Почина Кристиян де Куун, един скъп приятел на Българското Соколарство

 

Уважаеми колеги,

с прискърбие ви съобщаваме, че преди броени дни един от най-активните членове на Международната соколарска асоциация, високоуважаваният и обичан Кристиян де Куун, завърши земния си път. След дълго и изтощителна борба коварната болест отне един изключителен човек, соколар и приятел на хиляди съмишленици по света.

Тези от нас, които познаваха Кристиян знаят за неговите изключителни лични и професионални качества, неподправеният морал и високата отдаденост на мисията, наречена "Соколарство".

Мир на праха му!

 

От Управителния съвет на Българска соколарска асоциация за запазване на грабливите птици

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Скъпи делегати,
с натежало сърце трябва да ви съобщя, че вечерта на 21 Септември, 2011, след смела борба срещу безмилостна болест почина Кристиян де Куун.
Кристиян беше все още активен член на Управителния съвет. Като бивш президент на IAF той бе неуморен защитник на соколарството, мъдър съветник и скъп приятел. Той бе Джентълмен в най-истинския смисъл на тази дума. Това е огромна загуба за IAF и за цялата соколарска общност. Ние сме изключително нещастни от неговата смърт, а неговото присъствие дълбоко ще ни липсва.
Погребението на Кристиян ще се състои в Белгия на 26 септември, понеделник. Патрик Морел ще представлява IAF.

Адриан Ломбард - Секретар на IAF"

В добрите времена - Кристиян и Кату по време на годишнта среща в Чехия - 2005

 

 

 

 

 

 

СКЪП СПОМЕН ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ


 

" Уважаеми колеги, скъпи приятели,

с голяма болка в сърцето пиша тези редове. Буквално преди часове получих тъжната новина за кончината на един скъп за огромна част от соколарската общност и лично на мен приятел. Почина Кристиян де Куун.

За тези от вас, които не познаваха Кристиян ще споделя, че той беше човек с голямо сърце. Със самоотвержен и всеотдаен дух, който винаги бе готов да помогне на тези от нас, които прохождаха или се лутаха в дебрите на административния лабиринт, притеснени от противодействия, неприязън и отричане на общата ни любов, наречена Соколарство. Кристиян винаги намираше правилния подход, за да поднесе по разбираем за всички ни начин цялата нужна информация, за да бъдем подготвени или да разберем нуждата от поредната негова работа или среща в Брюксел, където той представяше IAF.

Барон Жилбер де Туркхайм, Президент на FACE; Д-р Ив льо Кок, Генерален Секретар на FACE; Кристиян де Куун


От първия момент, в който видях Кристиян, а това беше сред пясъците на ОАЕ, разбрах, че той ще ми помага много. Усмихнат, лъчезарен и винаги в добро настроение и мъдра приказка, Кристиян внасяше онова благородство сред всички нас, онзи лъч забравено достойнство, което притежаваше само истинският джентълмен.

Франция, 2007


Сигурен съм, че освен България, редица соколарски нации в този момент изпитват дълбока скръб от неговата смърт, тъй като Кристиян не беше безразличен към ничий проблем или натежал въпрос. И именно поради тази причина няма как и всички ние да сме безразлични към неговата съдба.

Кристиян в своя неизменен стил и характерно, бих казал емблематично благородническо ловно облекло, привличаше с голямо обаняние и вещина всички нас, които дълбоко му се възхищавахме.

Чехия, 2005

 

Винаги ще помня този добър приятел на Българското Соколарство. Благодарение на който установих, че има шанс да възстановим забравеното соколарство в родината ни. Ценните наставления и предоставени материали затвърдиха в мен желанието ми да се боря за Българското Соколарство и неговото законно и трайно установяване. Кристиян даде онези важни акорди, които в последствие станаха причина в България отново да се заговори открито и уверено по всички медии и форуми за Соколарство. Някои от вас знаят, че през 2006 година Кристиян бе избран единодушно за почетен член на Българската Соколарска Асоциация, наравно с туркменския президент Ниязов и бившият президент на IAF, Патрик Морел. Това беше едно абсолютно заслужено отличие, което с голяма радост бе връчено от мен на този прекрасен човек.

Винаги ще помня Кристиян, така, сякаш го срещнах вчера - ловно сако в тон с характерните за него 3/4 ловни панталони, дълги карирани чорапи и онези топли приятелски очи и дружеска усмивка, с която посрещаше всеки, който имаше наболял въпрос или нужда от помощ.

Кристиян, Патрик, Павел - Белгия, 2006


Преди няколко години видях Кристиян странно променен. Той сияеше. Движенията му, приказките му издаваха някаква леко прикрита радост. Както по-късно разбрах той бе намерил любовта в живота си. А тя се казва Кату. Малката нежна белгийка, със същите весели пламъчета в очите бе ощастливила нашият Кристиян и в очите на всички ни се четеше вълнение, радост и неизказана благодарност. Нашият Кристиян заслужаваше всичко най-прекрасно, защото той правеше така, че всички, които отстоявахме, всеки на своя фронт, принципите на соколарството, да сме уверени и добре подготвени. И ето, Кристиян е щастлив.


Надявам се, че Господ, в своята безгранична любов ще прибере при себе си този добър приятел. И с надежда някой ден да се видим пак завършвам своето писмо.

              Почивай в мир, скъпи мой приятелю!" "Павел и Кристиян, Франция, 2007 (една хубава година)