БЪЛГАРСКО ПРИСЪСТВИЕ СРЕД АРАБСКИТЕ ПЯСЪЦИ

БАЗГП бе единственият представител на България по време на международната среща по соколарство в ОАЕ. Форумът се състоя от 13 до 21 септември 2004 година в Абу Даби и бе проведен под егидата на принц Мохамед, син на държавния глава Шейх Саид Бин Султан Ал Нахаян. Домакин на срещата беше Соколарският клуб на емирите.

 На конференцията присъстваха над 100 представители от близо 50 страни-членки на IAF – Международната асоциация за соколарство и запазване на грабливите птици. Почетен гост на годишната среща на IAF беше президентът на CIC – Международният Съвет за Лова и защита на дивия свят. Особено впечатление направи българският доклад, изнесен от председателя на БАЗГП – Павел Якимов. В експозето си той представи историята на соколарството в България, сегашното състояние и препоръча на международните институции да лобират по-активно в страни със забранено соколарство. Още при своето първо участие на подобен форум, България бе определена като изключително важна страна за интересите на световните соколари. Бе дадена висока оценка за работата на БАЗГП. Панелната дискусия посветена на страните, в които е забранен ловът със соколи, се превърна в обучителен семинар.


Делегатите посетиха соколарницата на фамилията на шейх Саид, болницата за соколи, ферма за елитни камили, развъдник за дропли и развъдник за едни от най-елитните персииски хрътки – салуки, които арабите използват за лов на местния вид заек – арнаб. Едно от най-интересните посетени места бе супер модерната клиника за соколи, където арабите лекуват своите грабливи любимци.

Тази свръхмодерна болница за соколи работи от сравнително скоро в ОАЕ. В нея има 40 специално оборудвани птичи стаи, лаборатория за кръв и изпражнения, рентгенов апарат.


В чест на конференцията принц Мохамед даде прием, по време на който се запозна с представителя на България на срещата – Павел Якимов.

Конференцията бе съпътствана от изложение на елитни соколи, коне и хрътки, както и изключително разнообразие от аксесоари за тяхното обучение. Това е първата международна соколарска среща, проведена в страна от арабския свят.
В края на срещата БАЗГП бе поканена за участие в двуседмичен ловен поход върху двугърби камили през пустинята в Туркменистан за лов на зайци с ловни соколи, както и на годишната соколарска среща в Чехия през 2005 година.