Изработване на звънчета

  Здравейте, скъпи приятели!

  Всеки от вас, който е достатъчно сръчен, има желание да прави своя екипировка, търпелив е и има достъп до материали и инструменти ще са му от полза следващите редове.

   

  Има много добри публикации по темата, как да се изработят звънчета, като се използва ръчна матрица - щанца, куполен блок или куполна наковалня. Следващите редове са за тези от вас, които ще ползват малко по-различен вид инструменти. Информацията, която следва е от Анди Пиил и е за това как се правят звънци в чисто домашни условия, а и за някои от "препъни камъните", които ще срещнете, докато започнете да правите хубави звънчета.

  bell_block.jpg

   

   

   

   

  Видовете звънци се делят на два основни типа - за крак и за опашка. Размерите при звънците за крак варират от два до шест. Тези за опашка обикновено са два - за малки и големи птици.

  Най-често на пазара се срещат четири основни размера звънци за крака - "малък" (S - Small), който е подходящ за женски врабчари, женски чучулигари, женски керкенези и подобни. Следван от "среден" размер (M - Medium) за мъжки хариси, мъжки кокошкари, мъжки скитници, мъжки хибриди и подобни. След това "големия" размер (L - Large), подходящ за женски хариси, женски хибриди със северен сокол, женски скитници, женски кокошкар и подобни. "Най-големия" размер (XL - Extra Large) е за северни соколи, ямайски (червеноопашати) мишелови, женски финландски кокошкари, орли, големите видове нощни хищни птици и подобни.


  Снимка №1: Инструментите, може да изработите от мека стомана. Вземете кръгло парче около 7-8 см в диаметър и пробийте дупка в средата, с какъвто размер звънче искате да правите долната половина. Това е моментът, когато математиката може да бъде в помощ при продупчването, като клина (щанцата) трябва да е с точните размери на дупката, като "отведе" дебелината на материала, която вие използвате. Но запомнете, че материала е от двете страни на клина, така че, ако използвате например материал с 1 мм дебелина, трябва да изработите клин (щанца) 2 мм по-малък.

  Следващото е втората половина, горната част. Трябва да измерите вътрешния диаметър на първата половина, която сте изработили, защото това ще бъде външната страна на втората половина на звънчето. Това е размерът, който трябва да пробиете във втория блок (матрица).

  След това, отново трябва да "отведете" дебелината на материала, за да направите втория клин.

  И така, направили сте вашите клинове и блокове, както е показано на снимка №1.

  Ще ви трябва чук, ножици и вашите блокове.

  english_bells_001_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №2: Поставете диска от какъвто материал сте избрали да ползвате и започнете да начуквате диска в матрицата.

  Забележка: Има много типове материали, които се използват в момента - месинг (пирич), никел, сребро, тенекия, калай и др. и всички са много добри, но някои се третират по различен начин по време на обработката. Всички материали са различни и всеки трябва да открие сам материалът, който му харесва и който ще използва и обработва.

  english_bells_002_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №3: Материалът ще се повдигне около клина. Запомнете, че трябва да продължите да чукате докато материалът стигне до долу. Иначе ще се получат гънки и ще намачкате материала. Ще видите формата на звънците като започне да придобива искания размер.

  Забележка: Понякога, докато металът се зачуква в матрицата се случва да се набръчка. Обикновено това се получава, когато твърде много материал се вкарва през дупката. Поради тази причина трябва да се внимава и дупката на матрицата да се изработи с по-малко сечение.

  english_bells_003_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Снимка №4: Това е формата, с която трябва да приключите. Трябва да изгладите страните и да се приготвите да срежете материала.

  english_bells_004_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №5: След това трябва да подрежете излишният материал с ножицата.

  english_bells_005_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Снимка №6: Трябва да направите това с горната и долната част и така накрая ще се получат четири купола (полукълба). От вас зависи какъв размер да ги направите. Както по-рано споменахме, тук е мястото, където се правят грешките. Вземете от някой познат чифт стари звънци, разпойте го и ще имате техния размер. Но винаги е по-добре да направите свои. Като направите четирите половини трябва да ги "зацепите" една в друга. Това се прави, като внимателно почистите ръбовете с шкурка или с електрически песъкоструен апарат. Но внимавайте с апарата и си пазете пръстите, защото това може да бъде болезнено.
  english_bells_006_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Снимка №7: Когато са готови трябва да изглеждат като на снимката.

  english_bells_007_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Снимка №8: След това трябва да направите "езичето", което някои изработват на струг, както е показано на снимката. Но понеже повечето хора нямат струг за това вземете подходящ материал и срежете парче, което после оформете като го заострите от двете страни, така, че да "езичето" никога да не застава спокойно и винаги да е подвижно.
  english_bells_008_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №9: "Езичето" дава тона, който се чува надалеч. За това изберете разумно размера на "езичето". Или, както по-рано казахме, можете да видите от нечий друг размер.english_bells_009_600_x_450_450_x_338.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №10: Сега трябва да запоите две по две парчетата. Някои майстори използват сребърен припой 40%, който дава по-добър тон, но трябва да решите, дали да го ползвате, защото може да излезе скъпо, ако го купувате на пръчки.
  english_bells_011_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №11: След това трябва да направите дръжката, където трябва да влезе коженото ремъче, което пък се прикрепва към крака на птицата. Взимате парче от метална пръчка и го огъвате до размера, който ви трябва. Може да използвате обикновени или клещи с дълги човки.

  english_bells_012_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №12 А: Има хора, които запояват дръжката директно за звънеца. Има и друг вариант. Пробиите дупки в горната част с размерите на дръжката, която ще ползвате. Това се счита за по-здраво прикрепване.
  english_bells_013_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №12 Б: Сега трябва да запоите дръжката на мястото й. След като я запоите я оставете на някоя студена повърхност, за да се охлади. Това ще помогне при рязането на месинга. От снимката можете да видите как трябва да изглежда.
  english_bells_014_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №13: Трябва да направите прорез в звънеца, за да "пуснете" звука. Обикновена ножовка ще свърши работа, тъй като острието е с подходящата дебелина.

  english_bells_015_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №14: Сега можете да пробиете дупки от другата страна на прореза. Това се прави, за да не се получат пукнатини. Запомнете, че дупките не трябва да са твърде големи, защото могат да причинят нежелани инциденти с птицата.english_bells_016_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №15: Звънецът е вече готов за ползване и "настройване".english_bells_017_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №16: За да "настроите" звънеца трябва да махнете всички стружки и всякакъв остатъчен материал, който може да е останал в самия звънец. За тази цел може да ползвате зъболекарска кука.

  Според някои майстрои следва най-хубавата част - полирането на продукта. На шлайфмашина с подходящ диск за полиране се слага нужният полиращ препарат. Запомнете, че трябва да имате правилният полиращ препарат за целта, тъй като месинга в този случай може да потъмнее много бързо.english_bells_018_600_x_450.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Снимка №17: По-долу е снимката на вече готовия продукт. И въпреки, че на някои от вас може да се стори досадно или скучно, ако се опитате да направите всеки етап спокойно и внимателно ще успеете да създадете нещо много интересно и кой знае, може в последствие да наложите вашият продукт на пазара.english_bells_019_450_x_338.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Има много типове материали, които се използват в момента - месинг (пирич), никел, сребро, тенекия, калай и др. и всички са много добри, но някои се третират по различен начин, когато се обработват. Всички материали са различни и всеки човек трябва да открие сам материалът, който на него му харесва най-много и който ще използва и обработва.

  Избора за това, как да се съчетаят материалите също е от значение. Например, никел - долу, месинг - горе. Или никел - долу, бронз - горе. Също, никел горе и долу, месинг горе и долу, бронз горе и долу и тн. Цели се силен и мелодичен звук, който да се отличава на голямо разстояние.

   

   

   

   

   

  И така, сега вече знаете как се правят звънци. Опитайте и направете своя първи чифт, докато птиците са в птичите стаи за смяната на перата. Винаги е хубаво, когато можете да сложите своя екипировка на птицата. Удовлетворяващо е и човек се чувства много добре. Разбира се, винаги съществува варианта да се закупи каквато и да е екипировка или оборудване за вас и вашата птица. Освен това за изработването на част от соколарската екипировка и оборудване, все пак се изискват материали и машини, с които не всеки разполага. Но при положение, че имате достъп до такива, удоволстивето от това да направите своя екипировка не може да се сравни с нищо.И запомнете най-важното - всяка екипировка, която изработвате сами трябва да отговаря на изискванията за размер, материали и качество, тъй като птицата няма как да ви обясни, ако нещо я убива или й пречи. А неправилната екипировка ще попречи и на двама ви в заниманията. При несъобразителност може да се стигне и до сериозни травми.

   

  За това винаги преценявайте правилните размери, качеството на материалите и крайния продукт.

  Не правете компромиси!

   

  Успех!

   

   

  © 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Enginetemplates.com

  Please publish modules in offcanvas position.

  Free Joomla! templates by Engine Templates