Коя е най-малката хищна птица?

Африканският сокол-джудже или още соколът-пигмей (Polihierax semitorquatus) е сокол, който живее в Източна и Южна Африка и е най-малката хищна птица на континента. Като малък сокол, с дължина само 19-20 см, той ловува насекоми, малки влечуги и даже малки бозайници.

Възрастните соколи-джуджета са бели отдолу и по „лицето”, а отгоре сиви. При женската гърба е с червеникаво-кафяв цвят. Има бели „очни петна” на тила. Младите имат кафяв гръб, по-матов от възрастните женски и сякаш отмито червеникаво-ръждивокафяви по гърдите. Маховите пера на крилата са на черни и бели петна. Повече бели отгоре и отдолу. Опашката е на черно-бели райета. Полетът е нисък и вълнообразен. По размер и стил на кацане, изправен на открити клони или върхове на дървета, този вид прилича на някои представители от семейството на Сврачките (fam. Laniidae).

Звукът, който издават е високо, пронизително и повтарящо се „кики-КИК” (Кения) или „чип-чип” и „кик-кик-кик-кик” (Южна Африка). Африканският сокол-джудже обитава сухи обширни области с девствени гори.
Подвидът P. s. castanonotus се среща от Судан до Сомалия и на юг до Уганда и Танзания.
Подвидът P. s. semitorquatus се среща от Ангола до северна Южна Африка. Този район се предполага, че има площ от 2,7 милиона км² и общата популация се предполага, че е между 100 000 и 1 милион птици. Соколът-джудже от Югоизточна Азия тежи около 50 грама.