Коя е най-голямата хищна птица?


    Андския (южноамерикански) кондор (Vultur gryphus) е Южноамерикански вид хищна птица и принадлежи към семейство Cathartidae. Разпространен е в Андите от Венецуела до Патагония.

     

    Голям черен лешояд с бяла "яка" от пера около основата на шията, особено при мъжките. Главата и врата са почти голи, без пера и са с бледочервеникав до наситен червен отенък, според настроението на птицата. Мъжките имат малък гребен образуван от кожата на главата. Той има най-големия размах на крилата - от 3 до 5 м. Това е и най-тежката хищна птица.

     

    Андския кондор се храни предимно с мърша. Предпочита големи трупове на умрели животни - елени, добитък и др. Половата зрялост настъпва след петата или шестата година. Гнезди на недостъпни скални зъбери и ниши на височина от около 5000 метра. Женската снася едно или две яйца. Това е една от най-дълго живеещите птици с продължителност на живот от около 50 години.

     

    Андският кондор е национален символ на Аржентина, Боливия, Перу, Чили, Колумбия, Еквадор. Дълбоко свързан е с местния фолклор и митология. В няколко страни се работи по програми за неговото опазване и възстановяване в природата.

     

     

    andskikondor-1891.jpgandeanmap.png

     

     

     

     

     

     

    © 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Enginetemplates.com

    Please publish modules in offcanvas position.

    Free Joomla! templates by Engine Templates